Thursday, July 14, 2016

Câteva cuvinte despre aparatele de fitness din parcurile Capitalei (11)

Printre putținele lucruri bune care s-au întâmplat în ultimii 10 ani în capitală. Ok, recunosc, sunt răutăcios. Îmi iubesc orașul și recunosc ca s-a schimbat (în bine) în ultimii 10 ani. Dar, după mine, acum arată cum ar fi trebuit să arate prin 2000. Deci, cu 16 ani în urmă. Traficul s-a mai îmbunatățit, in sensul că sunt mai multe străzi cu sens unic si o fluidizare mai bună, deși mai avem de lucru, și daca ne gândim un pic că trebuie să ajungem pe la piața Sudului... Și noi, locuitorii săi avem o parte din vină, dar nu intru acum în discuții politice. Puteam fi mai departe, în bine. 

În schimb, și am observat că în toate sectoarele, au fost amplasate în parcuri (mai mici sau mai mari, de bloc etc) aparate de fitness. Pot fi accesate gratuit și deși nu sunt decât asemănătoare cu cele standard dintr-o sală de forță, în sensul că nu poți schimba greutățile sau reloca, și unele exerciții par caraghioase, poți lucra o serie de exerciții pentru mai toate grupele de muschi. Nu e în nici un caz un înlocuitor al sălii, cineva care vrea să facă fitness sau bodybuilding nu va putea niciodata să faca performanță; în schimb, rămân mereu surprins de numărul mare al persoanelor din categoria senior (pensionari) care lucrează la ele. Eu merg des în parcul câinilor (la statuia Aviatorilor, lângă Kisselef) și în funcție de timp, si la miezul nopții, întodeauna este cineva care lucreaz la aparatele de acolo. Binențeles, câțiva se si prostesc, dar vad mulți care chiar depun un mic efort. 

A fost la un moment dat și o campanie a unui individ care a făcut cateva mii de abdomene pentru a atrage atenția primariei și a amenaja astfel câteva parcuri și in orașul său (cred că era vorba de Galați). Și a reușit. Pentru că, daca vrem să schimbam o mentalitate, o generație, clar trebuie să începem cu sportul. La cât mai multe, și la cât mai mulți utilizatori.