Saturday, January 4, 2014

Gotti (film 1996)

E bine ca mai am televizor desi ma gandesc serios sa renunt din nou la el. Cred ca platesc pentru cablu/satelit cam 200 de ron lunar dar consider ca nu ma uit de atat :) Pe unde mai pui ca te si incurca, intr-o camera un fel de telecomanda, in alta alt fel, care e pus invers si cand vrei sa schimb postul dai de fapt mai tare si tot felul de nimicuri dinastea de-ti vine efectiv sa dai cu ele de pamant.
Revenind la ideea de a avea televizor si multe canale, te mai opresti din cand in cand in fata lui, obosit dupa munca si cu atatea de rezolvat incat te gandesti ca mai bine dai drumu si vezi ce e pe la tv. Si nu stiu cum se face cateodata ca dau exat pe canalele interesante, cum sunt cele cu filme (si care sunt la sfarsitul liste intodeauna, dar pachetul pe care-l platesti pentru ele e cel mai scump). Aseara am nimerit fix la inceput pe Cinemax. Era filmul Gotti, o productie HBO din 1996 despre viata faimosului mafiot John Gotti, capul unei familii din New York, film de care stiam dar care spre rusinea mea, nu-l vazusem, cine mai stie de ce. Cu-i nu-i plac filmele cu mafioti? Am lasat totul si m-am uitat la el.

Tin minte ca si la vremea respectiva filmul facuse ceva valva, ocupand primele rafturi la magazinele de inchiriat casete video. Fiind o productie HBO nu cred ca a rulat in cinematografe dar Armand Assante, cam de atunci a intrat in folclorul autohton (cand cineva se aranjeaza si se imbraca frumos cu o camasa, si-si mai da si parul pe spate, altcineva ii zice "Hai mai Armand Assante mai repede!").
Nu stiu de cata popularitate se bucura in Romania, dar in Statele Unite a fost un curent de simpatie pentru Gotti. Poate cel mai popular mafiot italian, si pentru faptul ca el a vrut publicitatea, a stat de vorba cu presa si si-a facut un PR destul de ok pentru vremea respectiva si tinand cont de ocupatia sa, lucru nemaifacut de altcineva pana atunci, lucru ce i-a atras si multe amenintari din partea "familiilor".
Revenind la film, HBO-ul are talentul sa pastreze adevarul istoric in proportii covarsitoare fata de alte productii; relateaza viata si urcusul unui borfas al strazii, loial acesteia, pastrand mentalitatea de strada si in momentul in care a fost numit boss. A incalcat cateva reguli interne ale modului lor de viata pentru a ajunge acolo dar pe langa noroc, devotamentul pe care l-a aratat celorlalti i-a fost intros. O lectie de viata care ar trebui sa ne faca mai atenti la persoanele din jurul nostru si, cel mai important, la conjunctura si momentul in care intreprind anumite actiuni. Mai simplu spus, conteaza momentul si locul in care vorbesti. Sau mai bine taci, ca rezolvi mai multe. Intodeauna, dar intodeauna, cazi dintr-o prostie.