Sunday, July 6, 2014

TED: Dilema expertului - Andy Szekely

De cand scriu pe blog (acum se fac 5 ani) nu cred ca am pus vreodata un TEDx (conferinte organizate independent) si nici nu ma gandeam vreaodata ca voi pune ceva romanesc. Nu ca nu ar fi chestiuni interesante pe care romanii le-ar putea impartasii, dar pana si filmuletul de azi, ne arata cam unde ne pozitionam. De la publicul din sala (in special numarul sau) pana la decor, proiector, etc. Hai sa nu mai fiu asa negativist si sa nu incerc sa scot in evidenta ca TEDx de la Piatra-Neamt arata chiar ca un var de-al lui TED, var chiar de la Piatra-Neamt (nu ai cum sa te superi pe mine, chiar daca esti din Piatra-Neamt -am multi prieteni de acolo, si mi-e unul dintre cele mai dragi locuri; drumul de la Targu-Neamt la Piatra mi se pare cel mai frumos drum pe care-l poti face cu masina, mai ales vara; iar Manastirea Bistrita de langa oras este manastirea mea de suflet).

Pe langa chestiunea legata de TEDx, mai e si chestiunea speaker-ilor. Motivationisti, experti, coach-i, traineri de succes sunt cam multi. 90% nu au nici o treaba cu viata si nu dureaza mai mult de cinci minute ca un om un pic mai infipt sa-i demonteze toate teoriile. Lumea o sa se prinda usor usor, pana atunci e o paine de mancat. Internetul e plin de traducatori dinastia care fac mai mult rau decat bine; ghideaza oamenii catre idei gresit interpretate (nu ca nu ar fi romanii deja gresit ghidati). Andy Szekely nu pot spune ca face parte din aceasta categorie. Sunt cativa si la noi care au experienta si capacitatea de a transmite un mesaj la acelasi nivel ca "profesionistii" din afara pe care cei de care vorbeam mai sus incearca sa-i imite. L-am studiat un pic si are trecere din partea mea.


Motivul este binenteles si subiectul conferinte, tema abordata fiind una dintre "dilemele" asupra carei reflectam in ultima vreme. Pentru ca inevitabil e legata si de sistemul politic unde expertii sunt dati la o parte pentru ca mediocrii sa aiba functiile respective (proiectat si in sistemul privat al zilelor noastre). Nu ducem lipsa lor, dar sunt degeaba daca ei nu sunt lasati sa se "exprime" pentru ca, expertiza lor inseamna arta. Valabil in orice domeniu. 

Cred ca vom fi fericiti cu adevarat cand vom fi experti in ceea ce facem. Drumul e lung si nu toti vor ajunge la final. Pe mine unul ma sperie in fiecare zi gandul asta, dar cu determinare si vointa gasesti modalitati prin care sa reusesti. Cateva sugestii gasim si in prezentarea de azi. Enjoy.