Thursday, July 24, 2014

Ce muzica mai ascultam? Romeo Santos - Formula vol.2 (album)

Imi pare rau ca muzica latino nu e chiar atat de populara la noi in tara. Exista comunitati numeroase (in special de salsa) dar nu depasesc anumite bariere. Ramane o nisa ce greu penetreaza piata comerciala. 
Regele muzicii latino in acest moment (si a subgenului bachatta) e Romeo Santos, fost vocalist la trupa Aventura, trupa a carei piesa Obsesion a facut furori chiar si la noi in tara acum 10 ani (ce a mai trecut timpul). Citind un pic despre istoria lor, se pare ca ei cantau de la o varsta mult prea frageda si au atins succesul destul de tarziu, cu mai multe variante ale piesei. Aflat la al II-lea album, se pare ca Romeo Santos sparge toate barierele si ridica standardul mult prea sus pentru comunitatea latino din intreaga lume. Nu mai stiu prin ce context am aflat despre piesa de mai jos acum cateva luni (probabil la sugestiile de pe youtube) si am avut aceeasi senzatie pe care am avut-o cand am descoperit Danza Kuduro (cam cu 6 luni inainte sa intre ca single la noi). Clipul avea deja 300 de milioane de vizualizari iar cand i-am aratat-o si unui prieten spunandu-i de urmatorul hit care va veni si la noi in tara, a ras. Ce-i drept, inca nu am auzit vorbindu-se despre el (inca). 
Revin asupra ideii de album. Acum cativa ani circula un zvon pe internet cum ca albumul ar fi murit, ca single-urile sunt viitorul si asa mai departe. Artisti care se bazeaza doar pe un single au fost si vor fi intodeauna, dar nu am fost niciodata adeptul acestui curent. Consider ca toate emotiile si sentimentele formeaza un album ca intreg si ca va ramane sub formatul acesta mult timp de acum incolo. Iar Formula Vol 2 nu face exceptie de la aceasta regula; e genul ala de album pe care-l asculti, te opresti la 1/2/3 piese pe care le asculti obsesiv catva timp, dupa care treci la alte 2/3/4 piese. Este si un material generos, ce pastreaza aceeasi linie sentimentala abordand cam aceeasi tema (dragostea, evident) dar atingand si subiecte "sensibile" (no tienes la culpa). Ba chiar revine cu reinterpretari ale unor piese Aventura.
Recomand cu caldura (cam cum e acum afara) celor cu fire romantica acest material. Invitati de "valoare" (Santana, Marc Anthony, Tego Calderon, Nicky Minaj, Drake) se adapteaza genului muzica al carui rege este Romeo. Sper sa fie cat mai bine primit si la noi si cat de curand sa-l auzim si pe radio (unde a fost odata).