Saturday, July 21, 2012

Individul din Porlock

Samuel Taylor Coleridge a fost un poet, un critic literar si filosof ce a trait in Anglia secolului XIX. Opera sa pentru care este cunoscut este poemul Kubla Khan, scris in momentul desteptarii dupa un vis indus de consumul de opium. Spune ca poemul i-a fost dictat chiar in vis, si de cum s-a trezit a inceput a-l asterne pe hartie, pana cand, a fost intrerup din scris de o vizita neasptata a unui individ pe care-l numeste "o persoana din Porlock" (o localitate din Anglia). Astfel nu a mai reusit sa-si termine poemul. 

Acum stau si ma intreb cati indivizi din Porlock ne viziteaza neasteptat zilnic si ne intrerup din lucrul pe care-l facem (imi place sa cred ca lucram la opere de arta)? De cele mai multe ori sunt persoane apropiate, prieteni buni sau familie, si te simti nasol daca ii refuzi sau nu-i bagi in seama. De cate ori nu m-am pus la calculator sa scriu un articol sau sa citesc ceva sau sa trimit un e-mail important, iar in focul redactarii sa sune telefonul pentru cea mai insignifianta chestie. Iti intrerupe flow-ul si e greu sa revii. Si sunt deranjat cand le suna altora telefonul mobil (intr-o discutie cu mine, sau la scoala unui coleg sau profesor, sau la magazin cand vreau sa cumpar ceva si astept dupa vanzator sa termine convorbirea).

Mi-am pus casuta vocala la telefon, si principalul canal de comunicare  vreau sa fie email-ul. Mi-am luat si un telefon dual-sim in care-mi tin cartelele (recomand, tine bateria mult, sunt rezistente la shock-uri si nu au tot felul de aplicatii care-ti mananca timpul). Avem chestia asta ca nu trebuie sa ratam nici un eveniment, ca trebuie sa fim la dispozitia oricui la orice ora. Ceea ce nu e adevarat. Am telefon din 1999 si nu cred ca a fost odata o situatie de urgenta in care sa folosesc telefonul, "in caz de urgenta", "in caz ca se intampla ceva". 

Kubla Khan a fost publicat la cativa zeci de ani diferenta de cand a fost scris (si la indemnul lordului Byron), cu toate ca nu era in forma sa intreaga. Who is your Person from Porlock? Primul pas e identificarea.