Friday, June 20, 2014

Pareri despre cupa mondiala din Brazilia 2014

Campionatul nu s-a terminat iar articolul asta consider ca e exact la momentul care trebuie, desi m-am gandit la el si inainte sa inceapa. Nu vorbesc despre organizarea si ce evenimente sociale si politice se intampla acolo, nu ca nu m-as pricepe :) dar ma rezum undeva unde sunt maestru :) adica doar la fotbal.

Favorita mea e Italia pentru ca-mi place la nebunie jocul lor. Cesare Prandelli a reusit sa transforme o echipa ce era deja o forta mondiala dar care practica un joc neprietenos spectacolului intr-una in care-ti face placere sa o urmaresti. Nu mai joaca anost, pe contra-atac, aparare maxima etc. Si pentru Buffon si Pirlo am un respect maxim; s-a vazut in meciul cu Anglia ce poate face cel de-al II-lea. Iar antrenorul, prin eleganta sa si stima pe care o poarta jocului de fotbol, mai are un merit, si anume acest jucator Mario Balotelli pe care a reusit sa-l imblanzeasca si sa-l faca eficient. Balotelli nu e un jucator pe care l-ai vrea la club. 

Alta favorita este Franta, prin prisma lui Frank Ribery care e accidentat si nu va prinde acest campionat mondial si prin antrenorul lor Deschamps, favoritul meu in aparare din echipa All Stars a jucatorilor pe care i-am prins. 

Din America de Sud simpatizez Uruguay-ul din mai multe motive. Primul ar fi ca i-am simpatizat dintodeauna, am fost fascinat de tara asta care e formata strict din descendenti ai emigrantilor europeni. E una dintre cele mai dezvoltate tari din lume, din toate punctele de vedere. Chiar de anul acesta a intrat o lege unica in lume, destul de controversata, dar care va urmata ca exemplu si de alte state. Sa nu uitam ca acolo exista o cultura a sportului fotbal, au doua titluri mondiale si au potential de a castiga. Alt motiv ar fi echipa pe care o au in prezent si s-a vazut aseara in meciul contra Angliei ce poate face un singur jucator. Mai sunt doi sau trei care pot face oricand diferenta. Oricand. Sa nu uitam ca un sigur gol e decisiv. 

Ar mai fi trei tari de mentionat: State Unite care chiar au o echipa buna si in urmatorii zeci de ani vor avea un cuvant greu de spus in fata "soccer"-ului mondial. Jurgen Kilnsmann, antrenorul lor era unul dintre favoritii mei cand eram mic (eu eram Kilnsmann de multe ori atunci cand ne asociam cu jucatori pe teren) si sunt acolo niste staruri in devenire. Ghana ar fi echipa din Africa cu cel mai mare potential. Iar Belgia sper sa faca o figura frumoasa prin prisma vedetelor pe care le au, si in special prin Vincent Kompany, fundasul nr.1 din punctul meu de vedere la ora actuala din Europa. 

Din ce am vazut pana acum, sunt trei echipe cu sanse reale de a castiga. Brazilia, tara gazda, care poate mai mult si toata lumea stie asta. Nu au un jucator de care sa nu fi auzit. Germania, eterna favorita, cu absente importante dar cu un Thomass Muller care este. Plus Olanda, cu cel mai bun atac pe care ti l-ai putea dori (van Persie si Robben) si care ar merita dupa trei finale pierdute (ultima acum patru ani) sa castige un titlu. Au si un joc frumos si nu cred ca s-ar supara cineva daca ei ar fi triumfatori la final.