Saturday, February 9, 2013

Pe banii parintilor

Pe banii parintilor este o emisiune prezentata de Ernest, emisiune ce nu sunt sigur ca se mai produce in prezent dar tot prind la tv redifuzari. Alaturi de aceasta, mai putem adauga "ochii din umbra", "tradati in dragoste" si alte cateva emisiuni asemanatoare ce am putea (doar cu indulgenta) sa le incadram in categoria reality-show. Este o regie, are un scenariu si un regizor care stie clar unde e locul fiecaruia si ce trebuie sa faca. O pacaleala nu prea scumpa (ce misto am reusit sa fentez cuvantul "ieftin") si pe alocuri dezgustatoare.

Si totusi ma uit la aceste emisiuni (aici nu incadrez "schimb de mame", alt articol la vremea lui). Ma uitam la Cheaters pe CBS Reality inca dinainte ca formatul acestei emisiuni sa fie produs si la noi. De ce? Pentru ca, oricat de ridicole si de penibile ar fi situatiile si personajele, ele nu sunt decat o exagerare a realitatii. Toate situatiile prezentate in aceste emisiuni se intampla si in viata reala. Nu cu aceeasi rapiditate si intensitate, dar se intampla. Pare stupid dar, de cate ori nu-ti vine sa crezi de stupiditatea ta si a celor din jur? 

Azi a fost o editie in care o adolescenta, eleva de liceu, era un fel de gangsterita, care jecmanea colegii de liceu pentru bunurile pe care le aveau, cerea taxa de protectie, se ducea in cluburi, isi mintea parintii si profesorii. De asemenea si-a tradat si o "tovarasa" de infractiuni, ceea ce a adus un scandal mult mai grandios la sfarsitul emisiunii. Lucrurile astea s-au intamplat pe vremea mea, se intamplau de dinainte de fapt; se intampla si acum si probabil ca mai e mult pana se vor opri. E natura omului iar emisiunile de acest gen creeaza o altfel de sinteza asupra lucrurilor. Plus ca ii face pe unii vedete (pentru mine nu ar fi o mandrie, dar se pare ca multi prezinta o stima pentru cei care apar la aceste emisiuni, indiferent de postura), chiar daca pentru o seara. 

E de reflectat asupra lor. E o oglinda a societatii romanesti, mai dinauntru, fara grafice si proiectari de viitor, venituri si contributii, etc. Nu din cauza acestor emisiuni din ce in ce mai multi copii devin analfabeti. Nu cred ca societatea s-ar schimba daca ar disparea. Ele ne ajuta sa nu ne mai mintim, sa ne facem aluzii la ceea ce suntem. Pentru ca la asta se reduce, la oamenii obisnuiti si cum reactioneaza ei in anumite situatii. Si sa nu avem impresia ca in alte parti e mai altfel.