Friday, August 12, 2011

Muzica: Jay-Z & Kanye West - Watch the throne

La un an de cand au inceput lucrul, pe 8 august a vazut lumina reflectoarelor albumul "Watch the throne" semnat de Jay-Z si Kanye West (defapt ei intr-un fel si-au facut formatiei, The Throne se numeste), fiind unul dintre cele mai anticipate albume. Si eu l-am asteptat cu interes, fiind un fan decalrat Kanye West, atat ca producator cat si ca emcee (aici ma cert cu multa lume, gusturi diferite, odata o sa demonstrez si de ce il consider one of the best). Jay in schimb nu m-a atins niciodata ca si cantaret, doar piesele sale si-au facut loc prin playlistul meu. Am o anume teorie, anume ca el este intruchiparea negrului plecat din cartier, sarac, care s-a "ajuns". El e iubit mai mult de comunitatea de negrii din Statele Unite, si, in afara de Eminem, nu stiu sa fi colaborat cu alt artist "caucazian". 

De aici probabil si numele formatie/albumului. Ei oricum mi se pare ca exagereaza un pic cu astea. Si Kanye are pe ultimul album chestii pe care le-as considera rasiste daca ar fi fost sa traiesc acolo. Combinat cu banii multi pe care i-au facut, cocaina si restul substantelor pe care le consuma, ajung cumva sa-si creeze  lumea asta a lor, sustinut in continuare de o comunitate in continua crestere. Si Nas are filme dinastea... 

Nu cred ca e vre-o conspiratie la mijloc, cum ca ar fi masoni sau alte "societati secrete", ci pur si simplu succesul si banii de pe urma sa, care s-au urcat la cap. 




De ajuns cu partea sociala :P. E un album bun, cu productii (pe langa Kanye ii gasim pe Swizz Beats, The RZA etc) variate, modern, care vor da usor tonul pentru trendul din soundul viitor de mainstream USA. 

Printre preferate as mentiona de Ottis, care a fost si primul single (un omagiu pentru Ottis Reading, cantaretul meu preferat de RnB, tot asa alt articol la momentul potrivit) si deja mult mediatizata "Murder to the excellence" ce contine un sampling din folclorul romanesc. 2 plusuri pentru asta.1 pentru ca a luat si l-a "taiat" intr-un anume fel, cum nu cred ca vre-un producator roman l-ar fi taiat vreodata si 2 pentru ca a pastrat intensitatea si trairea din melodie. Si subiectul este intents. (Povestea adevarata e ca au semplat dintr-o interpretare a fetelor de la Indigo -le stiti voi- a respectivei piese din repertoriu popular).