Monday, November 17, 2014

Despre viitorul educatiei

Si uite cum fac eu ca in seara alegerilor prezindentiale sa fiu pe un total alt subiect (binenteles ca are legatura dar vom vedea ca nu mai e asa importanta). Pana la urma nu se invarte Pamantul in jurul Romaniei si zapand pe posturile de stiri am ajuns pe CNN unde era un reportaj, urmat de un interviu cu doi profesori universitari, despre MOOC-uri.

Pe scurt, MOOC-urile sunt cursurile video-online predate celor ce se inroleaza (se inscriu). Unele cu un backup puternic in spate, de profesori chair de la universitati de prestigiu, altele mai putin avizate. Unele (majoritatea) gratuite; pentru diploma se plateste o taxa (pret corect avand in vedere care e costul real al unui curs). Diploma probabil ca o sa inceapa sa cantareasca din ce in ce mai mult in ochii viitorilog angajatori.

Treaba cu MOOC-ul e una interesanta, si eu fiind inscris la un asemenea curs. Am gasit un site decent dar sunt nenumarate, o simpla cautare va da mai multe rezeultate. Si pot spune ca e eficient. E ceva ce ma pasioneaza (in cazul meu filosofie politica si m-am mai inscris din ianuarie la unul de analiza financiara si de public speaking), am deja un voucher cu reducere si ramane sa vedem care ar fi pretul final, dar balanta inclina sa achit 90 de euro pentru el. Este tinut in limba engleza de un profesor italian. Asta e doar cazul meu.

Pe de-o parte e si normal, dupa cum spunea si unul dintre invitatii emisiunii mai sus amintite, ca un model de business (universitatile, care si la noi, dar mai ales in SUA, au luat-o razna cu taxele scolare si cum se platesc ele -peste un trilion de dolari in credit pentru studentii din America de Nord) care functioneaza la fel de peste 2000 de ani sa aiba un declin (din urma caruia posibil sa nu se mai intoarca), si dupa cum si criza economica ne-a demonstrat (si sper sa nu mai fie nevoie de inca o criza ca sa fim cu picioarele pe pamant) diferenta dintre ceea ce cere piata muncii si pentru ce ne pregatim noi. Avanataje mai multe decat dejavantaje, clar paradigma se schimba si vine si la noi. Partea buna a mondializarii.