Monday, March 18, 2013

Moldovenii s-au nascut

Ar fi fost o varianta a titlului articolului, "Multumesc Zdob si Zdub". M-am gandit sa-i zic asa pentru ca, pe langa toate mizeriile de pe posturile de muzica romanesti, mai intalnesti si piesele lor, in special asta ultima, Moldovenii s-au nascut, un elogiu permanent a natiunii lor. Acum nu stiu in ce masura se considera ei romani, basarabeni sau rusi, nu am urmarit, dar eu ii consider o trupa romaneasca.  De asemenea, Zdob si Zdub au un loc in Hall of fame-ul personal, fiind fan inca de la primul single. Cateodata, se vede si se aude cand o trupa este mare. De la imaginea pe care si-o promoveaza, clipurile facute,  albume si concerte. Printre putinele proiecte ce au avut un final fericit, desi sunt sigur ca momentele de amaraciune aparute pe parcurs au fost mai intense decat ale "celorlalti".

Si cate hituri nu au ei, cate piese care pur si simplu te bine-dispun? "Buna dimineata" nu are cum sa nu-ti faca ziua mai buna cand o asculti dimineata. Ce bairam e ala care nu are, dupa "Jump Arround" imediat, DJ Vasile, cand, ca e vorba de apartament, club sau restaurant, automat toata lumea incinge hora? Sau cine nu i-a auzit pe toti cocalarii cu un derivat de la refrenul melodiei asteia? Ori, cui nu-i place sa danseze pe melodia asta, desi habar n-are de ce zice ala acolo?

Ma opresc, desi mai sunt multe alte piese cunoscute si pe care le auzim si in ziua de azi pe la radio. Sunt piese care ne fac ziua mai buna si confirma maretia acestei trupe. Toate au instrumente traditionale. Revenind la Moldovenii s-au nascut, e o piesa emotionanta. Patrunde in suflet si starneste acolo un sentiment. Videoclipul confirma melodia, pastrand un ritm alert si dansant, dar cu niste mesaje (aici ma refer la cel de la final) care ma fac sa inghit mai greu. Jmecheria, magia daca o putem numi asa, a celor de la Zdob si Zdub sta in trompete. Valerica e unul dintre cei mai buni instrumentisti din tara. Iar pentru piesa asta, trilurile de tip fanfara militara care sustin mesajul face ca parul de pe mana sa se ridice.