Sunday, October 28, 2012

Stop stealing dreams

Ar fi putut foarte bine sa fie "opreste-te din a fura vise", dar consider ca titlul original din limba engleza exprima cel mai bine mesajul. Acesta este un manifest scris de Seth Godin (o persoana foarte influenta a secolului nostru, sugerez sa urmaresti activitatea individului) legat de sistemul de invatamant si scopul acestuia. Manifestul complet poate fi citit aici.

A fost tradus in multe limbi (chiar, stie cineva daca exista si varianta in romana?) si reprezinta un punct de plecare in cultura mondiala. Vremurile se schimba iar educatia trebuie sa se schimbe pentru a trai intr-o lume mai buna.

Pentru ce e scoala? Pentru multi e un loc unde te duci sa te pregatesti pentru serviciu. In campul muncii, de la sase ani, cu ghiozdanel, pachetel, eventual si bani de buzunar. Pentru altii, e un loc unde ar trebui sa-ti creezi o disciplina si sa inveti sa te comporti cat mai bine in societate, sa te ajute sa relationezi cu oamenii si sa-ti dezvolti aptitudinile (unice) pe care le ai. Citeam recent un articol despre liderii noii generatii, pusti majoritatea, ce au dezvoltat afaceri de milioane de dolari. Majoritatea au renuntat la scoala. Asta spune multe.

Mi-aduc aminte cu cata placere am citit Morometii si alte romane din literatura obligatorie. Asta dupa ce au trecut examenele pe care trebuia sa le sustin din ele. Nu stiu cum scoala a reusit sa transforme toate lucrurile minunate pe care le poti invata acolo in niste lucruri odioase; iar in loc sa-ti dezvolte aptitudinile si sa te aproprie de lucrurile frumoase. Asa era pe vremea mea, si sunt sigur ca acum se intampla lucruri si mai rele. Asta nu inseamna ca nu exista exceptii si ca unii dintre profesori si-au luat in serios rolul de dascal. Pentru ca de la profesori incepe totul. Asa ca, fa cumva si arata-le tuturor acest filmulet si imparte cu cat mai multe persoane manifestul. Un pas spre viitor este sa intelegem ca avem nevoie de o schimbare majora.