Tuesday, September 11, 2012

SETI si extraterestrii

Viata pe alte planete este un subiect usor tabu despre care ne-am interesat cu totii la un moment dat, intr-o masura mai mare sau mai mica. Personal cred ca exista viata si pe alte planete, atat sub forma de bacterii cat si sub forma de indivizi si civilizatii, unele superioare, altele inferioare noua. Nu stiu in ce masura o civilizatie extraterestra a fost pe Terra sau e aici, a luat legatura cu organizatii guvernamentale etc. Un adevar este mascat, dar cred ca nu atat de mult pe cat ne lasa ei (ei fiind?) sa credem. Acum, ca a ajuns un robot pe Marte care va aduce mostre de pe planeta rosie ce vor fi studiate, si a caror cercetare va conclude (cel mai probabil) ca a fost sau chiar exista apa, si anumiti microbi, care vor fi efectiv extra-terestrii. Mai in gluma, mai in serios, radeam cu un prieten zilele trecute despre faptul ca daca ar veni extraterestii, un lucru destul de fabulos dupa parerea mea, vietile noastre nu s-ar schimba. Probabil ca nu o sa vina cu bani sa ne plateasca ratele si toate datoriile pe care le avem. 

Au fost nenumarate filme de specialitate care au tratat acest subiect. Eu sunt un "Beliver" (nu folosesc termenul de credincios, in romana mi se pare ca reprezinta cu totul alt inteles decat in engleza). Sunt curios si sper sa prind in viata o intalnire cu o civilizatie (avansata) extraterestra. Sper ca nu va exista un conflict, desi tind sa fiu de acord cu cei ce sustin ca impactul ar fi asemanator cu cel pe care l-au avut Conqistadorii cand au debarcat in America de Sud. Revin asupra teoriei care spune ca Incasii ar fi vazut flota spaniola cum se apropie, dar, nestiind cum arata vapoarele (ca obiect, ca mijloc de transport, ca instrument, ca idee, ca inventie), nu au reusit sa perceapa decat cand au vazut ca din ele ies oameni. Cu alte cuvinte, se uitau la ele si le percepeau ca pe o stanca sau ca ceva natural. Facand analogia putem emite si noi teorii.

SETI sau "search for extra-terestrial inteligence" este un serviciu pe care-l folosesc constant din 2003. De aproape 10 ani sunt in cautare :P In poza de la articol cineva m-a surprins in timpul unui concert. In loc de screensaver programul are o interfata. Scurt despre SETI, dupa ce guvernul american (administratia Bush) a retras fonduri pentru dezvoltare (razboaiele din Irak si Afganistan costa ceva banuti), baietii de la anumite programe spatiale care primeau date din spatiu nu mai aveau puterea de procesare de care aveau nevoie. Asa ca au creat acest mic programel pe care fiecare individ il poate downloada si isi poate pune o parte din resursele calculatorului la dispozitie pentru analizarea datelor care vin din spatiu. Cei mai putini optimisti spun ca datele pe care le proceseaza sunt dintr-o parte infima a sistemului nostru solar, iar sansele de a gasi efectiv orice urma de semnal radio sau mai stiu eu ce ar putea veni din partea alte civilizatii, se aproprie foarte multe de zero. Lucru destul de adevarat. Dar in baza lui nu poti sa nu-ti aduci aportul daca poti.