Inca de pe vremea mea (intr-un univers indepartat), exista o problema pe care cei care decid viitorul educatiei au hotarat sa o pastreze. Manualele scolare. Nu consider admisibil ca in 2012, intr-o tara cu pretentiile noastre, copii sa invete dupa manuale vechi. Si nu vechimea lor fizica e problema, ci continutul. "Unul dintre obiectivele Romaniei este sa adere la Uniunea Europeana!". Iti dai seama ca ala de clasa a IV-a din comuna X din Deal (a se intelege o localitate din, cel mai probabil, Moldova fara acces la apa curenta, electricitate si alte boierisme moderne), care si asa are in jurul sau probabil numai surse de informatie, se gandeste si el sa deschida odata una din cartile pe care le-a carat degeaba pe tot parcursul anului si sa citeasca fix asta. Ca sa nu mai spunem de cine stie ce alte minuni mai gasim pe acolo.
Exista solutii? Eu m-am gandit la una: tabletele/e-readere.
Nu o sa dau linkuri, dar un manual costa intre 10 si 20 ron. Ori cel putin 5 materii pe semestru/10 pe an se cheltuie cel putin 200 de ron/elev de catre parinti sau scoala (in cazul celor care le primesc de acolo). Inmultit cu opt ani (asa, minimul) vine cam 1600 ron. Minimul. Dar sunt convins ca e mult mai mult.
Cand zici tableta nu te gandesti doar la iPad care costa 2000 de ron. Sunt foarte multe tablete, de productie autohtona spre exemplu (nu dau linkuri) care functioneaza excelent, cu sistem Android, port USB si toate cele necesare, iar pretul lor nu depaseste 600 ron. De asemenea, e-readerele, cele cu cerneala electronica, ale caror baterie uiti sa o mai incarci plus x alte beneficii nu depasesc nici ele suma asta de 600 ron.
Nu stiu cati elevi sunt, am auzit ca ar fi undeva la 200 de mii. Iar producatorii autohtoni ar putea in doar cateva luni veni cu un device asemanator tabletei strict pentru asa ceva. Manualele sa fie incarcate pe suport electronic de genul asa. Adio calculatoare (pe care oricum foarte putini stiu sa le foloseasca), adio manuale rupte si cu informatii gresite, adio bataie de cap. Pe langa manuale, ma gandesc cat de interactiva ar putea deveni lectia? Visul oricarui profesor care vrea ca elevii sai sa plece cu ceva mai mult. Iar tableta asta o poti tine lejer patru ani, ca sa nu merg pana acolo unde spun ca nici opt ani nu e asa de mult.
Nu e o idee utopica, ar putea fi pusa in aplicare chiar din septembrie. Ar lasa multi borfasi saraci, ce-i drept, dar parca nu-mi pare asa rau.