Sunday, September 30, 2012

Harap-Alb continua

Sau lectia de marketing, 100% romaneasca. Pentru ca asta este exemplul si lucrul de care aveam nevoie noi (romanii) in momentul de fata. Nu traim chiar cele mai fericite momente ale societatii. Am dat in ultimii ani inapoi pe undeva prin '98 si se pare ca nu ne oprim aici. Pun stop ca sa nu discutam despre politica. Ideea e ca aveam nevoie de un super-erou autohton. Si cum avem un folclor foarte bogat, iata ca niste indivizi de prin Cluj (tot din Ardeal vine schimbarea) a decis sa continue o poveste bine-cunoscuta sub forma unei benzi-desenate. I-a dat un aer american, cu tot cu imagine. Au pregatit teasere care sa ne introduca in lumea creata. Comunica excelent cu publicul (PR parca nu merge spus aici) prin pagina de facebook. Acolo gasim cam tot ce avem nevoie, cadrul pe care se va desfasura actiunea. Wallpaper-uri cu toate personajele. Cred ca a facut pentru Harap-Alb ceea ce Nolan a facut pentru Batman.

Si urmeaza sa apara primul numar al revistei, care se pare ca va costa 5 ron. Cred ca toate detaliile si data aparitie se gasesc pe harapalbcontinua.ro

Sunt sigur ca e un demers independent, privat, si probabil sustinut de alte persoane/organizatii (a se intelege firme) asemanatoare. M-as interesa de chestiunile de genul acesta daca as fi cineva pe la vreun trust dinasta de presa, care inchide publicatie dupa publicatie, incercand sa gaseasca intre timp solutii pentru a mai salva din "print". Apar si lucruri interesante, dar foarte multe mizerii impreuna cu "nu stiu ce ziar". 

Salut aceasta initiativa si o voi sustine prin toate mijloacele posibile. Sunt un fan al benzilor desenate. Am cateva reviste de prin strainatate luate (multe din Franta, traduceri dupa cele din SUA). Cateva numere sunt  (cred) si de colectie, de prin anii '70, primte cadou de la prieteni care au calatorit prin Statele Unite si stiau ca sunt pasionat. N-am avut talent la desen, dar la un moment dat scrisesem un fel de "scenarii" pentru cateva actiuni, ca nu le pot numi episoade sau numere, si am lucrat cred ca fix trei pagini cu un "desenator". Nu s-a ales nimic, desi cred ca mai am schitele intr-o mapa pe undeva prin casa. 

Am visat intodeauna la o cultura a comics-urilor cum e in America si in Europa. Avem cateva conventii, romanii fiind de mult prezenti pe "piata" benzilor desenate, cu desenatori recunoscuti international. Tin minte alt demers, care a esuat din pacate, cam prin '95 daca nu ma insel, constand in revista "Quadrat". Am doua numere (nu cred ca a mai aparut al III-lea) dar si acum sunt fascinat de calitatea continutului. Pe langa desenele si povestile excelente, care erau toate creatii originale, foarte multe informatii si lumea benzilor desenate, relatiile cu Hollywood-ul (acolo scria de filmele cu X-Men, Iron Man si Spider-Man, care au aparut 10 ani mai tarziu).



Astept cu nerabdare primul numar!

Monday, September 24, 2012

Wishlist (IV - bonus)

Ei uite cum nu ma tin eu de cuvant si mai adaug un bonus seriei celor trei articole din campania cu evoMAG de la Blogal Initiative Asorteaza produsul cu personalitatea ta. Vreau sa mai atac un subiect pe care l-am neglijat in ultimii ani, si anume calculatorul desktop si beneficiile pe care le ai lucrand pe el. Dupa cum am zis si aici, de mai bine de 10 ani desfasor activitatea pe laptop. La un moment dat foarte multa lume a renuntat la clasicul calculator in favoarea celui portabil. Este ideal pentru cei din provincie care vin la facultate si stau la camin, este obligatoriu pentru un DJ si pentru persoanele care trebuie sa prezinte proiecte, oameni de vanzari etc. 

Asta nu inseamna ca n-am avut un desktop tot acest timp. Dar l-am folosit strict pentru muzica, ca si workstation pentru studio. De un an nu am mai investit in el, dar nu vad nevoia unui upgrade pentru moment. Cu toate astea, nu de putine ori tanjec dupa lucrul la un calculator normal, pe un birou. E minunat cateodata sa te duci cu laptopul, sa stai sa-ti verifici toate cele de verificat acolo unde esti (parc, plecat in provincie, la o conferinta etc). Dar poate deveni frustrant momentul in care stai pe canapea (cum stau acum) zi de zi. Nu e chiar asa relaxant pe cat pare. 

Asa ca pe lista de dorinte se afla un calculator desktop. De asemenea cu procesor puternic si cat mai multa memorie ram.  As merge pe Intel, desi am lucrat multi ani pe AMD si din ce am mai citit lumea are destule cuvinte de lauda pentru ele. Aici pretul face diferenta primordiala. Ar mai fii iarasi acel moment la care inevitabil ajungi, cand ai deschise toate programele cu toate pluginurile posibile, cand ai toate browserele cu zeci de mii de instante cu alte zeci de mii de taburi care ruleaza flash pe undeva deschise, acolo Intel s-ar putea sa faca diferenta. 

Nu sunt un tip tehnic, tarziu  am invatat sa deschid calculatorul si sa scot un hard, sa schimb o placuta de ram, sa curat un cooler etc. Nevoie te invata. Dar fiind un domeniu destul de schimbator (cel al componentelor de calculatoare) nu sunt in pas cu timpul, nu stiu ce placa de baza sau video a mai iesit si e indicat sa aleg. Am cateva repere dupa care ma ghidez, citesc comentarii si recenzii, dar tot apelez la parerea unui cunoscator (am eu cativa, toti avem tovarasu' care se pricepe la calculatoare) inainte sa achizitionez ceva de genul asta. Teoretic ar trebui sa primesti aceste sfaturi de la magazinul de la care cumperi. Dar de multe ori si oamenii de acolo nu sunt asa de bine pregatiti, comertul s-a mutat destul de mult in online si ei sunt ghidati de alte standarde atunci cand incearca sa-ti recomande un produs (nu o sa-ti faca nimeni un sistem excelent cu 2000 de ron, desi se poate foarte usor). 

De asemenea un monitor cat mai bun este indicat. Pana la urma uitandu-te la el o sa-ti petreci cea mai mare parte din timp. Si m-as opri la monitoarele Samsung. Am lucrat pe ele si clar raportul calitate/pret este cel castigator. Modelul si diagonala tine de gustul si bugetul fiecaruia. De asemenea de luat in considerarea si all-in-one PC urile, un fel de laptopuri fara baterie :P. M-am jucat de cateva ori pe asa ceva si nu am simtit vreo diferenta. Nici n-am realizat ca nu are unitate. 

Capacitatea de stocare am lasat-o ultima, aici este o problema pentru multi. Probabil cea mai importanta componenta dintr-un calculator, care poate afecta toata munca. In primul rand recomand un hard extern. Am avut o experienta proasta cu unul acum vreo cinci ani, dar este necesar atunci cand activitatea pe care o desfasori necesita lucrul la calculator. Backup este cuvantul de ordine aici. Si ai nevoie de asa ceva. Nu am tinut niciodata un hard mai mult de 3 ani si nu am avut mari probleme cu ele. Dar trebuie sa fii constient ca ele se strica. Fluctuatiile de curent de la noi din tara (trebuia sa ai si o sursa buna) ataca in primul rand aceasta componenta. Nu sunt putini cei care si-au pierdut toate datele. Asa ca, inca o data, fa backup. Pe un hard extern cel mai indicat, pe care nu-l folosesti in permanenta. 

Nu cred ca e nevoie de mai mult de 1GB ca hard intern, mai ales daca folosesti si unul extern. Iar de ceva timp au aparut si hardurile SSD, mult mai rapide, cu o capacitate mai mica, dar pe care e indicat sa instalezi doar sistemul de operare si programele cu care lucrezi. 

Ca o concluzie, calculatorul nu face altceva decat sa usureze munca pe care o intreprinzi. Este o unealta excelenta de care am devenit dependenti (si mai nou cu internetul, fara de care calculatorul nu mai are niciun farmec). Exista viata si fara calculator si internet, dar omul trebuie sa gaseasca echilibrul aici. E clar ca lumea se indreapta catre tehnologie, si e absurd sa nu ai cunostinte minime in acest domeniu. Aceasta serie de articole prezinta modul ideal de work-flow care m-ar ajuta pe mine. Sunt foarte multe de spus aici si de multe ori te pierzi in informatiile existente. Trebuie sa fi constient ca maine apare ceva nou iar ceea ce ai cumparat azi e posibil sa fie maine la jumatate de pret. Iarasi, e vorba de echilibru. Si, din nou, de backup

Saturday, September 22, 2012

Wishlist (III)

A fost nevoie de o serie de trei articole (pe primele doua le gasesti aici si aici) pentru a acoperi intregul segment de gadgeturi pe care le-as dori in viata mea. Vremurile au facut in asa fel incat m-au depasit. In urma cu nu foarte mult timp, eram in pas, in ton cu moda la acest capitol. Acum sunt undeva in urma, dar vreau sa cred ca pot sa recuperez rapid. 

Articolul trei pune accent pe partea video. Anume aparate cu care poti filma. Cum am in plan cateva proiecte interesante cu niste site-uri (2012 acum), am de gand sa fac si niste filmulete, si in principiu sa creez continut propriu. Si poze, si filmulete, ceva mai complexe. Candva am avut un aparat compact care a facut cateva mii de poze pe care le-am folosit si pe la afise, si pe la evenimente. Si-a facut treaba excelent pana in ziua in care a facut buf si de atunci nu mi-am mai luat altul. Si chestia asta cu fotografiile e ca in orice altceva. Cu cat e mai performant cu atat iti faciliteaza niste chestii, dar nu face pozele in locul tau. Cadrul, lumina si personajul (obiectul) raman elementele principale dintr-o fotografie, si pentru a iesi bine, trebuie sa-ti si placa. 

Discutand cu mai multe persoane de "specialitate", mi-a fost recomandat pentru ceea ce vreau sa fac o camera video mai degraba decat un aparat foto DSLR cum e moda acum. Are avantajele ei: e mai mica, baterie mai buna, are capacitate mai mare de stocare (exista camere care au hard incorporat de sute de giga). Ii poti atasa de asemenea obiective, poti face poze foarte bune si e mai practica atunci cand o tii in mana. Daca ar fi sa aleg, m-as duce tot spre firmele cunoscute ca producatori de camere. De la JVC m-as opri aici. Pret super-mic si functionalitate maxima. De asemenea nici Sony nu e de neglijat, mai ales ca la bani destul de putini au doua modele pe care le-am vazut in actiune si s-au descurcat super. Acum cativa ani am filmat un clip cu o camera din asta mica de mana (clip care-mi place si acum). Nu aveam cine stie ce experienta pe atunci dar am fost multumit de rezultat. 

Cred totusi ca m-as opri la un aparat DSLR pana la urma (sunt un fashion-victim :P). Si la o marca anume, Canon. Si aici sunt doi mai competitori, primul mai sus amintit si Nikon. Diferente dintre cele doua nu este atat de semnificativa, amandoua produc echipamente excelente, cam cu aceleasi functii. Cunoscatorii si fanii unei marci (in special cei care investesc mii de euro anual in accesorii si-si schimba camerele la cifra in plus de la modelul de aparat pe care-l au in prezent) o sa demoneteze cu usurinta celalalt brand. Aici, ca in orice altceva, e o chestiune de preferinte. Iar daca decizi sa arunci cateva zeci de milioane vechi pe un aparat ai face bine sa-l testezi personal (sunt magazine in tara unde poti face asta). Am lucrat cu ceva modele si pot spune ca am o mica experienta, cat sa stiu ce sa-mi aleg. Si produsul ar fi acesta. E si in promotie, ai un card de 8GB cadou (oricum e indicat sa ai mai multe, plus cel putin inca un acumulator (baterie) de rezerva, se descarca suficient de repede). Are si husa in care sa-l tii (sunt destul de pretentioase la acest capitol, trebuie tratate cu o grija mai mare decat o camera, se strica mai usor si sunt mai grele). Ii pot atasa diferite obiective in functie de necesitati (in timp mai inveti una alta, vrei mai mult). Are si loc de montura pentru blitz-uri si lumini continue. Si un mare plus este si ecranul pe care-l poti pune in mai multe pozitii (e foarte tare daca vrei sa faci o filmare de unul singur cu tine sau un interviu fara operator, il poti aseja pe trepied si poti viziona filmarea). Are si mufa de intrare de microfon, de asemenea indicat pentru interviuri (ca sa se auda cum trebuie; nu putine au fost interviurile cu o imagine excelenta si sunetul praf). Cu un astfel de aparat te poti duce si in cluburi pentru a lua interviuri. Si se incadreaza si in bugetul meu fixat undeva pe la 3000 de ron. Oricum, cred ca toata lumea e constienta ca asta e doar o investitie initiala, in timp o sa adaugi inca odata pretul aparatului pe alte chesetii cum ar fi blitz, obiectiv, trepied, monturi, baterii, carduri etc. 

N-as vrea sa-i neglijez in acest domeniu nici pe cei de la Fuji, care de-a lungul vremii au facut oferte foarte bune pentru anumite produse. Au o optica buna si un pret sub cei doi amintiti mai sus, ceea ce poate face diferenta pentru cineva atunci cand vrea calitate ok dar sa plateasca un pret mai mic. De asemenea, cred ca si Samsung va avea un cuvant greu de spus in urmatorii 10 ani. Piata foto/video e o piata de sine statatoare, care e putin probabil sa dispara. Ea se schimba, chiar radical (vezi Kodak care a dat faliment pentru ca nu s-a adaptat) dar ea exista, si e in crestere. Putini au fost cei care au vazut un potential in tara noastra, si totusi cei care activeaza aici sunt destul de multumiti de vanzarile pe care le-au avut.




Wednesday, September 19, 2012

Wishlist (II)

Articolul cu numarul doi din seria Wishlist acopera sectiunea tableta/reader. Poate nu intamplator s-a nimerit tocmai acum, cand si ministerul educatiei a anuntat ca ia in cosiderare optiunea de a inlocui manualele scolare cu tablete/readere. Se pare ca cineva (Ecaterina Andronescu?) imi citeste blogul. In articol am spus toate argumentele, si, oricum ai da-o, este cel mai bine. Chiar daca nici profesorii nu ar sti la inceput sa o foloseasca, pana la sfarsitul anului o sa fie experti in asa ceva. De multe ori subestimam oamenii. Dau ca exemplu milioanele de romani care au plecat la munca in Occident. Nu stapaneau limba romana, iar dupa un an-doi au ajuns sa vorbeasca destul de bine spaniola, italiana, franceza sau engleza. Au invatat sa foloseasca GPS-urile (eu imi prind urechile intr-unul), sa puna harti, sa seteze limba (multi le lasa in italiana sau spaniola). Au invatat sa foloseasca laptopuri, sa seteze plasme si sa faca poze cu aparate profesioniste. 
Inaintea unui laptop nou, chiar anul asta e in plan achizitionarea unei tablete sau cel putin a unui reader. Nu e nevoie sa spun diferenta dintre ceea ce face o tableta si ceea ce face un reader. Pentru un reader alegerea e simpla, si mai exact Kindle-ul de la Amazon; de curand m-am jucat pe unul asemantor cu acesta. Cred totusi ca era varianta touch. Oricum pretul rezonabil, baterie mai mult decat generoasa. Optiunea de wi-fi cat si de micro-sim ar fi indicata. 

Sunt un om care citeste. Si carti, si pe calculator. Nu cred ca multi au rabdarea mea de a cuprinde toate pdf-urile pe care le citesc. Cu siguranta aceasta este solutia cea mai indicata pentru mine. Si de ce ma opresc la Kindle si nu iau in considerare si alte marci? Pentru ca multa lume care le-a achizitionat le-a returnat si au luat unul de la Amazon. Pretul foarte mic pentru asa o minune pur si simplu nu merita nervii pe care ti-i faci cu alte produse. Mos Craciun, sper ca citesti blogul (oricum trimit si anul asta scrisoare, stai linistit). 

Paleta de tablete in schimb este una mai larga, optiunile mult mai variate. Motivul pentru care am renuntat la BlackBerry in favoarea unui Dual-Sim (tot cu tastatura qwerty :p) a fost tocmai acela de a lasa telefonul sa fie telefon, adica doar pentur vorbit, si sa umblu cu unul singur, nu cu doua, cum am facut mai bine de cinci ani (deja e caraghios). Iar functiile mobile de internet sa fie preluate ulterior de o tableta, de unde sa accesez si twitter, si facebook, si mail, sa mai scriu si pe blog etc. Inca nu am apucat sa o cumpar. Chestia e ca ceea ce fac cu readere-ul pot foarte usor sa fac si cu tableta. Inconvenientul e probabil bateria si distragerea de la activitatea de citit de catre celelalte functii (aspect foarte important). 

Foarte multe lucruri bune am auzit de aceasta tableta made in Romania. La un pret mai mult decat rezonabil, indeplineste principalele caracteristici pe care ar trebui sa le aiba o tableta. Singurul inconvenient, destul de serios pentru mine, e ca nu funcitoneaza pe micro-sim. Wireless este mai peste tot, dar, nu peste tot. Ca sa functioneze trebuie bagat in ea un stick de internet (precum cele oferite de operatorii de telefonie mobila). La un moment dat a fost si o oferta, tableta fiind la pretul de 1 ron. Am spus pas, mi-e peste mana faza cu stick-ul. Incerc sa nu mai iau lucrurile doar pentru ca sunt la oferta sau ca sunt mai ieftine. Vreau sa iau ceea ce-mi place si ce am nevoie, iar daca asta impune un pret mai mare, sunt dispus sa-l platesc (sau sa astept pana la momentul cand o sa am banii). 

Asa ca, batalia finala se va da intre ceva cu Android, cel mai probabil de la Samsung, si iPad, tableta care a spart gheata pe acest segment. Celelalte companii aveau tehnologia de a produce acest device, dar pana nu a facut-o Apple, nu s-a intamplat nimic. Piata ar fi putut sa existe, dar a fost nevoie de viziunea unui om pentru a o concretiza. iPad-ul ofera eleganta si rapiditatea, caracteristicile pentru care este cunoscuta firma. De asemenea nu am vreo aplicatie care sa necesite folosirea altui sistem de operare, deci poate pretul un pic cam mare sa fie motivul pentru care as alege ceva de la Samsung. Foarte multe modele din partea ambelor tabere, dar sunt constient ca daca vreau ceva bun sub 2000 de ron (20 de milioane), mai greu. Avantajul iPad-ului este stabilitatea, mai ales ca au iesit o sumedenie de aplicatii, si pentru muzica, pe care le poti folosi live. Mai mult ca sigur ca exista si versiune Android, dar, cum am spus, banii sunt cam aceiasi. Si daca e sa aleg intre Apple si Samsung, (inca) aleg Apple.

Tableta nu are cum sa inlocuiasca functiile unui laptop. Laptopul este laptop, desktopul desktop, mobilul mobil (si ar trebui sa ramana doar pentru convorbiri) iar tableta tableta (are si functiile smartphone-ului). Cu toate astea, preia multe dintre sarcinile unui calculator mobil. La scoala mi-e mult mai usor sa scriu pe laptop decat de mana. Plus ca poti sa contribui cu multe alte informatii, avand acces la net. Eu as fi dispus sa nu mai vin cu laptopul, sa vin cu tableta si sa adaug o minune de tastatura.

Friday, September 14, 2012

Wishlist (I)

Se spune ca vizualizand un obiect pe care ti-l doresti, legile Universului lucreaza in asa fel incat sa te aduca mai aproape de a intra in posesia lui. Stim cu totii povestea, The secret se cheama documentarul unde gasim toate informatiile. Am incercat si eu de cateva ori, tin minte ca unul dintre lucruri era un telefon BlackBerry la care visam si l-am pus pe desktop. S-a ales praful de telefonul respectiv, dar tind sa cred ca nu mi l-am dorit destul. 

Nu ma mai (sau mai ma?) obosesc cu pozele, dar in minte vizualizez aproape mereu lucrurile pe care mi le doresc. Fiind un vesnic nemultumit, de indata ce intru in posesia unui obiect, incep sa ma gandesc la urmatorul. E greu sa scapi de asta, dar se poate invata un control al dorintelor. Si e placut de multe ori sa te si bucuri de unele lucruri (am revenit la placerea de a zdrangani la chitara; a stat ani de zile langa mine degeaba) pe care le ai. Daca te fortezi un pic si functioneaza.

Asta nu inseamna ca daca intri pe site-urile -magazin de pe calculatorul meu, nu o sa ai surpriza sa vezi cosul de cumparaturi plin (se stocheaza in cache), nu de putine ori cu sume fabuloase. Imi place sa vreau, si imi fac liste cu lucrurile pe care mi le doresc. Nu cele mai scumpe, dar de obicei cele mai performante. Din 1000 de chestii probabil apuc sa iau doua sau trei. Cu toate astea, perseverez.

Ca o provocare (si total intamplatoarea campanie desfasurata de evoMag cu BlogalInitiative :P ) m-am decis sa vorbesc un pic despre trei dintre obiectele din lista mea de dorinte, intr-o serie de articole ce se vor incheia undeva in jurul datei de 25 septembrie (total intamplator faptul ca si campania se incheie tot atunci).

1. Laptopul. Folosesc laptop pe post de computer cam din 1998. M-am obisnuit cu felul asta de a lucra, cu trackpadul, cu bateriile care tin putin, pe care le scot cand sta mai mult in priza. Am avut mai toate firmele care produc laptopuri. Am schimbat si vreo doua Mac-uri. Design si functionalitate excelenta, plus bateria foarte buna fac un produs dorit de toata lumea. Cu toate astea, nu mi-a fost greu sa renunt, prima oara la MacBook Air, din prima generatie, care avea un defect din fabrica. Ei au ales sa schimbe calculatoarele clientilor. Eu l-am dat pentru niste bani si un MacBook care si-a facut treaba mai bine de doi ani. Am renuntat si la el in momentul in care am avut nevoie de Windows. Anumite aspecte din lucrurile pe care le intreprind pe calculator nu pot functiona pe iOs. Asa ca m-am oprit de un an la un Lenovo, cu procesor Intel. Valoarea lui la mana a II-a depaseste cu putin 100 de euro dar isi face in continuare treaba foarte bine. Fac si bani cu el, l-am luat si in concerte, si nu mi-a cedat decat la Calarasi, la ultimele doua piese dintr-un concert, dar temeperatura din camera atinsese 60 de grade (real story). Si totusi simt nevoia sa-l schimb.
Dupa cum am promis aici, o sa-l donez pe asta vechi in momentul in crare intru in posesia unuia nou.

Dar care sa fie? As merge pe un brand pe care am mai lucrat. Apple e un pic cam (foarte) scump, plus ca nu pot folosi anumite aplicatii, dupa cum am mai zis. Ce vreau de la urmatorul laptop? Neaparat procesor i7 (am de gand sa-l tin 4-5 ani), placa video ok, cat mai multi rami (8GB de preferinta), unitate cu Blue-Ray (ca doar asta e viitorul) si hard generos (1TB) plus un SSD pe care sa ruleze sistemul de operare si celalate programe. O baterie generoasa ar fi cireasa de pe tort, dar aici nu-mi fac mari sperante. Chiar daca la inceput tin mult, durata lor de viata la capacitate maxima nu ma astept sa depaseasca 1 an.

Si pretul ar fi un aspect important. Avand cerinte mari, stiu ca nu sunt chiar ieftine. Totusi plafonul mi l-am impus pe undeva pe la 5000 de ron (50 de milioane de lei vechi), 1000 si un pic de euro. E o investitie pe termen lung si stim cu totii cat de important e momentul acela cand ai zece mii de chestii de facut deodata si tocmai atunci se blocheaza calculatorul. Asta nu inseamna ca se rezolva problemele, dar cu siguranta e o diferenta majora.

La o prima cautare pe site, cu filtrele de rigoare m-am oprit la asta de la HP. Nu are toate caracteristicile pe care le-am enuntat mai sus, dar se pot adauga, iar pretul este rezonabil, fiind si la oferta. Are si Windows 7 inclus in pret, si e important sa avem soft cu licenta. In ultimul an am cheltuit niste sume usor considerabile pentru licente.

La Lenovo m-a coafat asta, cu toate ca nu e pe stoc. Probabil ca se poate face o comanda, in momentul in care ma decid sa achizitionez ceva nu ma grabesc in asa hal incat nu as putea sa astept (nu mai mult de) doua saptamani.

Oferta este foarte variata, ai de unde alege ce te intereseaza. Bani sa fie. In principiu, caut o extensie tehnologica a mea, care sa contina caracteristicile care (cred eu) ca ma definesc: sa fie performant si sa reziste in conditiile in care altii cedeaza.

Tuesday, September 11, 2012

SETI si extraterestrii

Viata pe alte planete este un subiect usor tabu despre care ne-am interesat cu totii la un moment dat, intr-o masura mai mare sau mai mica. Personal cred ca exista viata si pe alte planete, atat sub forma de bacterii cat si sub forma de indivizi si civilizatii, unele superioare, altele inferioare noua. Nu stiu in ce masura o civilizatie extraterestra a fost pe Terra sau e aici, a luat legatura cu organizatii guvernamentale etc. Un adevar este mascat, dar cred ca nu atat de mult pe cat ne lasa ei (ei fiind?) sa credem. Acum, ca a ajuns un robot pe Marte care va aduce mostre de pe planeta rosie ce vor fi studiate, si a caror cercetare va conclude (cel mai probabil) ca a fost sau chiar exista apa, si anumiti microbi, care vor fi efectiv extra-terestrii. Mai in gluma, mai in serios, radeam cu un prieten zilele trecute despre faptul ca daca ar veni extraterestii, un lucru destul de fabulos dupa parerea mea, vietile noastre nu s-ar schimba. Probabil ca nu o sa vina cu bani sa ne plateasca ratele si toate datoriile pe care le avem. 

Au fost nenumarate filme de specialitate care au tratat acest subiect. Eu sunt un "Beliver" (nu folosesc termenul de credincios, in romana mi se pare ca reprezinta cu totul alt inteles decat in engleza). Sunt curios si sper sa prind in viata o intalnire cu o civilizatie (avansata) extraterestra. Sper ca nu va exista un conflict, desi tind sa fiu de acord cu cei ce sustin ca impactul ar fi asemanator cu cel pe care l-au avut Conqistadorii cand au debarcat in America de Sud. Revin asupra teoriei care spune ca Incasii ar fi vazut flota spaniola cum se apropie, dar, nestiind cum arata vapoarele (ca obiect, ca mijloc de transport, ca instrument, ca idee, ca inventie), nu au reusit sa perceapa decat cand au vazut ca din ele ies oameni. Cu alte cuvinte, se uitau la ele si le percepeau ca pe o stanca sau ca ceva natural. Facand analogia putem emite si noi teorii.

SETI sau "search for extra-terestrial inteligence" este un serviciu pe care-l folosesc constant din 2003. De aproape 10 ani sunt in cautare :P In poza de la articol cineva m-a surprins in timpul unui concert. In loc de screensaver programul are o interfata. Scurt despre SETI, dupa ce guvernul american (administratia Bush) a retras fonduri pentru dezvoltare (razboaiele din Irak si Afganistan costa ceva banuti), baietii de la anumite programe spatiale care primeau date din spatiu nu mai aveau puterea de procesare de care aveau nevoie. Asa ca au creat acest mic programel pe care fiecare individ il poate downloada si isi poate pune o parte din resursele calculatorului la dispozitie pentru analizarea datelor care vin din spatiu. Cei mai putini optimisti spun ca datele pe care le proceseaza sunt dintr-o parte infima a sistemului nostru solar, iar sansele de a gasi efectiv orice urma de semnal radio sau mai stiu eu ce ar putea veni din partea alte civilizatii, se aproprie foarte multe de zero. Lucru destul de adevarat. Dar in baza lui nu poti sa nu-ti aduci aportul daca poti.