Sunday, March 9, 2014

Lovelace & Hitchcock (filme)

Am ales sa scriu despre doua filme intr-un articol; doua filme biografice (precum cel precedent) a doua personaje oarecum contemporane si care si-au pus amprenta asupra ... cinematografiei (poate e mult spus, cel putin in cazul primului). Intamplarea a facut sa vad filmele cam in aceeasi perioada, paralelele si similaritatile oprindu-se totusi cam pe aici.


In primul, Amanda Seyfried (frumoasa Amanda Seyfried) interpreteza rolul primei mari actrite (e corecta pana la urma denumirea asta?) porno americane, Linda Lovelace. Nu asa cunoscuta in cultura noastra, filmul sau "Deep Throat" reprezinta punctul de unde a plecat o industrie ce inca produce prea multi bani pana si pentru fiscul american. Clar un personaj de interes general, care pana la urma nu a facut decat un singur film si care, a fost o victima a conjucturii in care s-a gasit inca de tanara, victima unor concepte mostenite pe care toata lumea ajunge sa le regrete. 
O interpretare deosebite, cu mult curaj si ambitie a unei actrite care avea nevoie de ceva extravagant precum asta, pentru a-si pregati drumul catre Hall of fame. Mai e pana acolo/atunci. 

Al doilea, cu Anthony Hopkins interprentand-ul tocmai pe Alfred Hitchcock, poate cel mai mare regizor (cel putin ca notorietate) al secolului trecut. Filmul se concentreaza pe o parte a vietii, mai exact cand a facut Psycho, un alt film de referinta si moment de turnura in cinematografia mondiala, datorita subiectului ales si cenzurii de care a reusit sa treaca. Nu cred ca impactul pe care l-a avut peste ocean si in Europa a fost acelasi pe care l-a avut si la noi in tara, nu am trait acele vremuri dar am inteles ca filmele sale erau vizionate. Atat un film biografic cat si unul motivational, aratand inca odata ca nu e usor nici cand esti un nume cum era el. "Le-am facut milioane de dolari" se confesa la un moment dat unui psiholog, referindu-se la casele de distributie care refuzau sa finanteze filmul iar pentru a face rost de bani a trebuit sa-si ipotecheze casa (sablonul clasic). Ceea ce m-a atras a fost "juramantul" pe care ii punea sa-l spuna tuturor celor implicati in productie cat si implicarea sa in promovarea filmului. Dupa cum reiese, a creat un manual de promovare. Aspecte cred ca inedite pentru acea vreme. 
Stiu ca ProTV parca a difuzat acum multi ani in fiecare vineri seara toate filmele lui Hitchcock; le-am urmarit dar eram prea mic. Nu mai stiu ce revista a distribuit dvd-uri cu filmele sale; am inceput sa le revad, inca sunt de actualitate :)